Fantastiska kvinnor

Florence Nightingale
Redan vid 25 års ålder fick hon höra "Guds röst" -att hon skulle viga sitt liv åt sjuka och fattiga. I
november 1854 kom den då 34-åriga sjuksköterskan till det engelska fältsjukhuset vid Scutari i utkanten av Istanbul. Hennes ambition var att reformera sjukvården och få ner dödstalen bland de engelska soldaterna.

Hon krävde att sjukhuset omdelbart skulle reformeras och om det gick för långsamt så struntade hon i byråkratin och köpte själv in vad som behövdes. Pengar som till viss del var hennes egna, men även med medel som samlats in av tidningen The Times.

Hon sänkte dödstalet från nära 50 procent till drygt två procent, på de patienter som vistades på sjukhuset de första månaderna.

Hon berömdes i hemlandet och fick smeknamnet "Santa Filomena". Drottning Victoria tackade henne särskilt.

Tyvärr var hon utmattad och själv nedbruten efter tiden i kriget, att vara nära döden. Under resten av sitt 90-åriga liv var hon mestadels sängliggande. År 1907, tre år före sin död , fick hon som första kvinna ta emot den förnäma brittiska förjänstorden "Order of Merit", som utdelas för utomordentligt meriterande insatser.


Källa: Tidningen Världens historia nr 10/2007 och www.florence-nightingale.co.uk




Nellie Bly
Världens första grävande journalist hette egentligen Elisabeth Cochran men hade pseudonymen Nellie Bly. År 1887 och bara 23 år gammal lurade hon i en domare i New York, att hon var psykiskt sjuk och lät sig läggas in på ett mentalsjukhus. Därefter skrev hon om de omänskliga förhållandena för de 1.600 kvinnorna som levde på instutionen Blackwell Asylum.

Personalen på sjukhuset konstaterade att hon var "klart tokig". Dessvärre fick de en chock när de några dagar senare på förstasidan i The New York World kunde läsa om hur elaka och odugliga de var. Därefter avskedades nästan all personal och stadsrådet beviljade en extra miljon dollar per år till förbättringar inom området.


Källa: Tidningen Världens historia nr 8/2007 och www.nelliebly.org




Alice Habsburg
Prinsessa och partisan i Polen under andra världskriget. Alice Ankarcrona, som hon hette som ung, föddes på Hölö utanför Stockholm och gifte sig med en österikare och blev prinsessa på slottet Zywiec. Trots uppmaningar vägrade hon lämna Polen då Hitler invaderade landet. Hon höll på att avrättas ett flertal gånger men räddades i sista stund. Maken arresterades av Gestapo och slottet rekviderades för Gestapo och SS. Alice fick löften om frihet och makt om hon bara stödde de nya ägarna. Hon nekade till erbjudandet och gick istället med i Zwiazek Walki Zbrojnej (ZWZ), exilregeringens hemliga arme där hon som menig soldat utförde olika uppdrag åt motståndsrörelsen. Slutligen återvände hon till Sverige med en av sina bägge söner.

År 1946 fick hon Polska tapperhetskorset och 1963 motståndsrörelsens hederstecken.






Ktut Tantri
En kvinna, konstnär från New York som under 30-talet besökte en biograf och bestämde sig för att flytta till Indonesien där hon blev adopterad av en balinesisk raja. Hennes hotell, en exakt kopia av en rajas palats på Bali, blev världberömt med många berömdheter som gäster. Bland hennes gäster märktes Duff Cooper, Charlie Chaplin, miljonärer och konstnärer. Hon slogs mot japanerna och holländarna men blev tillfångatagen. Satt arton månader i ensamcell och kackelackorna blev hennes vänner. Hon höll på att dö av japanernas tortyr men ändå så beskrev hon livet i cellen som en av de bästa tiderna i hennes liv. Under en period hade hon ett pris på femtiotusen gulden utsatt på sitt huvud av holländarna.

Slutligen blev hon Indonesiens ambassadör i FN. Hennes självbiografi "Revolt i paradiset" beskriver hennes kamp för Indonesien.






Ellen Church
Den första flygvärdinan. Ellen föddes i Iowa den 22 september 1904 och blev i unga år mycket fascinerad av flyget.
Ellen som hade utbildat sig till sjuksköterska började också att ta sina egna flyglektioner under 1920-talet.

Hennes försök att få jobb som pilot hos Boeing Air Transport misslyckades. Boeing Air Transport är för övrigt föregångaren till dagens United Airlines.
Istället framförde hon då ett annat förslag, "Varför inte ha med en sjuksköterska ombord för att bekämpa flygrädslan?" "Kan vi inte pröva i tre månader?"

När cheferna på Boeing såg den enorma publicitet detta skulle medföra nappade man på förslaget som Ellen Church lagt fram och anställde henne tre månader på prov. Efter sin provtjänstgöring fick hon en fast tjänst. På det sättet kom Ellen Church att bli den första flygvärdinnan i världen.






Wilma Rudolph
Som barn och drabbad av sjukdomen polio fick hon beskedet av läkarna att hon aldrig skulle kunna gå. Men i finalen på Olympyastadion i Rom den 2 september 1960 med nära fyrtio graders värme stod hon på startlinjen med en nystukad fot. Det handlade om 100 meters löpning, ett av det mest prestigefyllda loppen.

Hon springer i mål på elva sekunder och vinner med tre tiondelar före närmaste konkurrent.

Wilma växte upp i Tenennessee USA i en familj med 22 barn. Hon blev nummer 20. Hennes pappa hade dessutom flera andra barn med en annan kvinna. Föräjldrarna upptäckte att Wilma haltade, vänsterbenet bar henne inte och läkarna kontaterade att "Er dotter kommer inte att kunna gå som vuxen".

Wilmas mamma vägrade acceptera ödet. Familjen jobbade tillsammans för att få råd att ge Wilma rätt behandling. Syskonen hjälpte till med massage och vid 12-års åldern kunde Wilma slänga sina kryckor. Därefter bestämde Wilma sig för att bli idrottare och som 16-åring kom hon med i USA:s friidrottslag för att tävla i OS i Melbourne där hon vann brons i stafett på 4 X 100 meter.

Bilden från 1960 visar Wilma tillsammans med Cassius Clay (senare muhammad Ali)





Brigitte Bardot
Fransk skådespelerska, sångerska, modell och djurrättsaktivist. Mest känd är hon emellertid för "Och Gud skapade kvinnan".

Innan hon fyllde 40 år slutade hon att spela med i filmer. Hon har därefter levt ett tillbakadraget liv för att undvika nyfikna och fotografer.

Hon startade en stiftelse i sitt eget namn i syfte att värna om djurens rättigheter och har sedan dess varit mycket aktiv i olika frågor rörande djurrättigheter.






Sunita L. Williams
Tillsammans med den svenske austronauten Christer Fugelsang åkte Sunita Williams upp till rymdsatationen ISS i december 2006.

När de övriga i besättningen åkte tillbaka till jorden var tanken att Sunita Williams skulle stanna kvar till juli 2007. Men rymdfärjan Antlantis som skulle hämta Sunita Williams har fått bränsletankarna skadade.

Hemresan har nu blivit försenad och hon kan därför inte ställa upp i Boston Marathon som hon hade planerat. I stället planerar hon att bli den första människan som springer marathon på löpband i rymden.

Förseningen innbär även att hon kommer att bli den första kvinnan som vistats längst tid i rymden - över 250 dagar.

Läs mer hos NASA >>>


Foto: Nasa

Lite intressant rymdhistoria:.
* 1957, 4 oktober. Den ryska Sputnik skjuts upp i rymden som världens första satellit
* 1957, december. Ryska Sputnik 2 skjuts upp i rymden med en infångad gathund som i västvärlden blev kallad för Lajka. Hunden överlevde bara några timmar innan den dog av överhettning inne i kapseln.
* 1958, 31 januari. Amerikanarna får iväg Explorer 1.
* 1959. Med satelliten Luna 3 lyckas ryssarna fotografera månens baksida
* 1961, 12 april. Jurij Gagarin blir första människan i rymden.
* 1963. Valentina Terejskova blir första kvinnan i rymden.
* 1969. 20juli. Neil Armstrong och Buzz Aldrin landstiger på månen.




Nyamko Sabuni
Vår Jämställdhetsminister verkar för att Sverige ska kunna växa och utvecklas så att man tar tillvara hela befolkningens kunskaper och kompetens. Varje individ, kvinna som man, ska ha möjlighet att utveckla sin begåvning inom just de områden där man har de bästa förutsättningarna oavsett kön.

Jämställdhet mellan kvinnor och män är därför en viktig faktor för tillväxt.


Foto: www.regeringen.se





Zinat Pirzadeh
Sveriges vackraste kvinna år 2007 har utsetts till Zinat Pirzadeh. I dag är hon en av Sveriges mest älskade artister och har uppträtt för såväl regeringen som internerna på Kronobergshäktet, från sametält till Blå hallen, från Mynttorget till sunkiga källarhak. Ännu har hennes dröm att få uppträda för kungafamiljen inte uppfyllts, men hon hoppas på ett samtal från kungen vilken dag som helst. Sen kan hon lägga kunglig hovnarr till de andra titlarna.

I dag arbetar hon som ståuppkomiker, författare samt återkommande medarbetare i TV, radio och tidningar.


Källa: Helsingborgs Dagblad, 7 april 2006





Petra Östergren
Ansedd som den första svenska feministen som insett att det gemensamma jämställdhetsarbetet aldrig kan utvecklas framåt utan ett samarbete mellan könen.


Källa: www.petraostergren.com






Uppdaterad 2011-06-08


Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se