Näthat och nättroll - inledning

Nättroll är hemska människor. Forskare har lyckats bevisa och hittat klara samband mellan så kallade nättroll och egenskaper som machiavellism, narcissism och psykopati, enligt tidningen Expressen.
Dessutom har man funnit en koppling mellan personlighetsdragen och den totala tid som en person tillbringar, per dag, med att kommentera på internet.

Nättroll kallas de som har avsikten att reta upp andra och som ofta skriver i skydd av anonymitet hatiska och kränkande kommentarer på internet. Forskare vid universitet i Manitoba, Kanada, har undersökt personligheter hos nättroll.
Forskarnas tanke var att undersöka om människor som sysslar med att skriva hatiska kommentarer på internet kännetecknas av personlighetsdrag som ligger i den så kallade "mörka triaden", det vill säga
  • machiavellism (vilja att manipulera och lura andra)
  • narcissism (egoism och självbesatthet)
  • psykopati (brist på ånger och empati)
  • sadism (nöje i andras lidande).


Studien visar att det fanns korrelationer, i vissa fall betydande, mellan de ovan nämnda egenskaperna och nättroll. Bara 5,6 procent i undersökningen medgav att de var "nättroll", vilket bekräftar bilden av att de är få av det totala antalet internetanvändarna.
Enligt studien kunde man se koppling till sadism, psykopati och machiavellism. Sammantaget fann forskarna att förhållandet mellan sadism och nättroll var starkast.
"Både troll och sadister känner sadistisk glädje när andra lider", skriver forskarna i sin rapport.
"Sadister vill bara ha kul ... och internet är deras lekplats".

Otrevliga kommentarer av nättrollen, som mest är ute efter att bråka och provocera i kommentarsfälten på internet, har visat sig även påverka läsaren av seriösa artiklar. En vetenskaplig studie har gjorts av forskaren Dominique Brossard i USA av hur läsarna faktiskt påverkas av de så kallade nättrollens kommentarer.
Den som läst artiklar på nätet om till exempel klimatvetenskap eller genusforskning vet att det råder vilda västern i kommentarsfälten.
Studien visade att 6 av 10 amerikaner söker i huvudsak fakta på webben och en ny studie att de påverkas mer än man hittills trott av tonen från uppretade internettroll.

I den amerikanska delstaten Arizona är man nu på väg att kriminalisera användningen av elektroniska enheter i syfte att väcka anstöt. Det skriver den svenska siten Sweclockers, som citerar lagförslaget House Bill 2549, där man på väg att förbjuda Internetanvändare att medvetet provocera, reta eller trakasserar andra användare via nätet.
"Det är olagligt för envar att använda elektroniska eller digitala enheter i syfte att trakassera, provocera, reta, hota, störa eller väcka anstöt, liksom att använda obscent eller grovt språkbruk, föreslå oanständiga handlingar eller att rikta hot om egendomsskada eller fysisk skada mot någon person", står det i lagförslaget

Näthatet har vuxit enormt de sista åren i och med att allt fler får tillgång till internet. Frågor om jämställdhet och Genusvetenskap som har diskuterats på internet har ofta lett till hårda diskussioner. Frågan är om dessa debatter orsakat de mest hatiska kommentererna och angreppen?.

De som i första hand, enögt och sedan väldigt länge, bedriver en kampanj mot just pappor är just Monica Antonsson, Annica Tiger och Annika Sundbaum-Melin, och deras vänner på internet. I dessa fall handlar det mer om terrorism grundlagt på ett "Sektbeteende".
Även Yakida har studerat dessa journalister, Monica Antonsson , Annica Tiger och Annika Sundbaum-Melin, och kom fram till samma resultat som den amerikanska undersökningen.

De feministiska förespråkarna byggde många gånger upp hela system av hat-bloggar på internet och försökte på olika sätt förtala och smutskasta deras motståndare i debatter. Journalisten Monica Antonsson gick ännu längre. Hon till och med använde falska domstolshandlingar i sitt syfte att skada och förstöra människors liv. Hon till och med både ringde till, skrev brev och trakasserade hennes offer företag, familjer och arbetsplatser. Fult och fegt av en journalist från Vallentuna, tycker jag.

Monica Antonsson och hennes vänner anser jag är några av de värsta nättrollen i modern tid. De trakasserar och utövar en ny typ av näthat på människor i en sådan omfattning att människor har försökt att ta livet av sig. Bland annat använder Monica sig av flera anonyma bloggar och mina analyser visar att hon också skriver hatiska anonyma kommentarer.

Tidsstudien nedan av Monica Antonssons aktiviteter på internet visar hur väl Yakidas undersökning stämmer med övriga undersökningar om näthat och nättroll. Man fick också fullt utslag på samtliga värdefaktorer, machiavellism, narcissism, sadism och psykopati när jag granskade Monica Antonsson.

Nättroll Näthat
Monica Antonsson
Vallentuna
Tidsstudie över Monicas aktiviteter

Monica Antonsson är journalist och borde föregå med gott omdöme. För att kunna kalla sig journalist krävs en hel del som ärlighet, öppenhet, ansvar (inte minst vad gäller egen försörjning) och civilkurage. Men journalister som bedriver kampanjer medelst skvaller, lögner och vanföreställningar på nätet går fetbort.

Att Monica Antonsson driver värsta sortens förtalsbloggar under sitt eget privata namn och kallar sig journalist för att få större utrymme att kunna förtala folk betyder ingenting. Journalister ska vara rättskaffens människor och inte skumma typer med hotfulla och anonyma bloggar. När vi vanliga medborgare upptäcker detta måste vi resa oss och säga till.

Nättroll är urtyper för psykon och ofta så hittar man dem tillsammans med folk från debattforumet Flashback eller i andra anonyma bloggar. Ja, Monica är tarvlig och hennes vänner faktiskt väldigt lätt att känna igen. Särskilt när hon försöker jaga efter olika "nicks". Det har naturligtvis bara en orsak, att hon vill tysta personer. Det handlar inte ens om förtäckta hot. De som drabbas känner sig rejält omskakade och det är exakt det som hon vill uppnå. Men oavsett hur många som tystas kommer det fortfarande finnas mängder av människor som vet vad nättrollet går för och vilka agendor vissa av dem har. Att Monicas korståg mot pappor härrör ur egna erfarenheter gör att hon borde hålla sig från att skriva om ämnet som journalist av samma anledning

Det är obehagligt, hon är ju ändå en journalist som dessutom är besatt av andra journalister är skickligare än henne själv, och helt klart tycks Monica tycks lida av förföljelsemani. Vad är det frågan om, frågar folk sig i olika bloggar, när de läser om Monica?

Man slänger inte psykdiagnoser omkring sig ens om man heter Monica Antonsson. Hon svänger sina psykiatriska diagnoser på folk som hon inte vet vilka de egentligen är av den enkla anledningen att de inte delar hennes värderingar eller åsikter. Med det tillvägagångssättet påminner hon starkt om Knutbysekten och det visar ingen hög nivå på argumentationen.

Den besatthet som Monica-sekten uppvisar är långt ifrån frisk! Det är förkastligt om en journalist är involverad i sånt här. Stämmer uppgifterna som har kommit fram om hennes trakasserier, hot och förföljelser så kan hon omöjligt arbeta som journalist. Alla redaktioner känner säkert till vilken ful fisk Monica är

En person kontaktade Yakida och skrev:

Vaaaaa? Är Monica Antonsson journalist?
Är helt ärligt chockad!
Har varit inne på hennes site några gånger och det är en av dom värsta förtals och uthängningsiterna på nätet. Man mår dåligt efter att ha läst hur hon pekar ut människor som psyksjuka och kriminella.
*skakar på huvudet*
Yakida, du är modig och rakryggad. Otrolig helt enkelt.


Turerna kring Monicas vedervärdiga bok "Sanningen om Gömda" som inte är något annat än ett oseriöst försök att tjäna storkovan på en ny "Gömda" och hur Monica ljuger, avslöjas i min andra bok "Vallentunamördaren". Men något förvånad blev jag över upprördheten från Monicas sida när hon avslöjades första gången. Med sååååå ömma tår anade man att det fanns många lik i garderoben. Och det gjorde det, visade det sig.

Först tyckte hon att Yakida var suveränt bra och hon ville ha hjälp. Men sen blev hon avslöjad som den lögnare hon är och som hon föll ned från sin piedestal såvida hon ens satt på en. Det var när hon och hennes kompisar satt och frossade i en annan människas olycka. Skamligt i mina ögon.

Jag tyckte, det är högst märkligt att den där Monica Antonsson blev så skogstokig av att bli avslöjad som lögnare. Ja, vadå?
Det fanns inget olagligt i att avslöja detta. Hennes hotfulla kommentarer med stavningar som typen "Du ska brännas" eller "Snart kommer vi hem till dig", eller liknande, är följaktligen ingenting annat än ett direkt hot föga värdigt en journalist.
Och klart att folk undrade ju varför hon ljög och varför det skulle få vara en hemlighet? Vad hade hon mer att dölja?

Monica är ju själv kriminell nu när stalking blir ett lagbrott. Hon verkar sakna alla gränser för vett och sans. Hon är verkligen en obehaglig typ!

Monica och hennes liga, eller sekt, kan nämligen själva hänga ut folk, förtala och dela ut subtila hotelser hur mycket dom vill. Men när andra berättar vad de håller på med, eller inte ens det, då tar det hus i helvete. Snacka om att kasta sten i glashuset.

Sen kan man verkligen undra vad Monica Antonsson ville att JK skulle hjälpa henne med?. Sitt skamfilade rykte? Men det har hon ju grejat till alldeles själv! Nu vet både Justitiekanslern och justitieministern Beatrice Ask om att Monica Antonsson har ljugit. Det har de fått läsa med egna ögon.
Att lipa och grina om att hon är privatperson och har en privat blogg visar ju vilken FALSK person hon är. Det är barnsligt helt enkelt.
Monica ser spöken mitt på blanka dagen. Det är hennes problem, inte JK's. Av hennes påståenden och falska anklagelser verkar hon vara i stort behov av hjälp. Man kan bara hoppas att hon har folk omkring sig som ser till att hon får det.

Ja, nog har hon en egen världsbild alltså. Att hennes familj inte protesterar mot Monica Antonsson är faktiskt ett nytt bottenrekord för henne, och det vill inte säga lite.

Jag fick för en tid sedan ett mail från en av grannarna i Vallentuna. Han hade läst Yakida och han kunde konstarera att Yakida inte ägnar sig åt "hat". Det är Monica som ägnar sig åt hat. Det är ofriskt och går fetbort. Det är bland annat just därför som Monica Antonsson inte längre andas samma luft som andra då hon sägs gå i morgonrock hela dagarna utan att lämna huset.

Om jag visste varför hon hatar Yakida!!! Det är så infernaliskt dumt och korkat alltsammans. Yakida ägnar sig inte åt hat. Sånt är ovärdigt. Monica Antonsson är för mig ungefär som dålig luft som man vill bli av med. Varken mer eller mindre.
Monica ser Yakida som en fiende som ska dödas och som ska elimineras till vilket pris som helst efter att hon avslöjats, sådant glöms inte över några nätter. Vem har inte läst Monicas olika dödsnoveller? Om att hus ska brinna och människor sprängas Sådant skriver bara psykiskt sjuka människor.

Om man som Monica Antonsson är opinionsbildare får man finna sig i att bli kritiserad. Kan man inte ta det bör man ägna sig åt annat. Laga bilar, blåbärsodling eller knyta skosnören. Det kvittar. Men annat.

Det otäcka med Monica är att hon använder sin gamla vanliga taktik. Hon tar en liten del som är sann och vrider sen till den ett kvarts varv så att lögnen döljs bakom det som är sant, en effektiv attack som är svår att värja sig mot. Svår att konfrontera eftersom den är liiite sann. Precis så som hon gör när hon redovisar "fakta" för övrigt. Då förstår man hur lite som är sant i hennes egen bok "Sanningen om Gömda", och att både Mia och Liza Marklund hade rätt.

Hela den här soppan som Yakida beskriver är ett bevis för personligheten hos Monica Antonsson och hennes krumbuktande och glidningar är bara återupprepningar av hennes tidigare uppvisade mönster. Så här måste Monica alltid har varit hela sitt liv. Man kan bara beklaga dem som låtit sig bli duperade av henne, den här sortens personer är allt annat än roliga att ha med att göra.

Det finns folk som blivit sjuka av samröret med Monica och den här sortens människor och varningar är definitivt på sin plats! Hennes förlöjligande av sina hatoffer är enbart provocerande och ett löjligt försök att tysta oliktänkande. Klarar hon inte av att läsa andra åsikter än de hon själv har så bör hon kanske hålla sig borta från sajter där hon riskerar att stöta på sådana.

Att just Monica är i stånd till väldigt mycket har hon redan visat, - den som inte delar hennes världsbild kan bli mycket illa utsatt. Det har vi sett exempel på förr. Så här berättar en f.d. vän till Monica.

Monica är en god representant för bottenskrapet inom journalistkåren, de där som gillar makten och möjligheten att kunna sätta sig på folk och dessutom få betalt för det. Därför är det viktigt at vi, fotfolket, vågar stå upp mot lögnerna, mot hatet, mot nättrollen.

Monicas alkoholkonsumtion säger också en hel del och kanske kan vara en förklaring till hennes beteende. 11 flaskor vin på en dag drack hon tillsammans med en kompis! Nu ska man inte heller glömma att ett långvarigt alkoholmissbruk minskar omdömesförmågan. Vi vet alla att alkoholmissbruk är vanligt bland journalister och mot den bakgrunden bör man inte förvånas över det som skrivs av vissa inom yrkesgruppen.

Yakida skriver och lanserar böcker och är verbal, debatterar och diskuterar och håller sig till sanningen. Det är allt. Somliga tål uppenbarligen inte det. Trist för dem.

Om nättrollen med Monica Antonsson i spetsen inte klarar det så får de väl öva sig i argumentationsteknik eller hålla sig härifrån Yakida. Det är hur enkelt som helst.

Problemet är att de är förlorare från början till slut.

Uppdaterad 2019-09-15


Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se