Anka

Yakida har fått frågan om bakgrunden till den egenutvecklade modellen Ankan som finns att hämta hem gratis på hemsidan.

Målet var att på Yakida publicera och gratis tillhandahålla ett för användaren gratis genusverktyg för analys och utvärdering av kvinnors framtida våld. Verktyget skulle vara utformat i Excel.

Modellen skulle vara genusanpassad och ta hänsyn till bägge könen bland annat genom vetskapen om att kvinnor ljuger oftare än män.
Modellen skulle därför även innehålla möjligheten att analysera utifrån vårdnadsfrågor och relationer mellan kvinnor och män.

Själva namnet till modellen kom efter att ha studerat den kände Jacques de Vaucanson som var en fransk mekaniker som levde i Paris på 1700-talet. Han anses nämligen ha skapat världens första robotar liksom den första automatiserade vävstolen. Bland annat konstruerade han de kända mässingsankorna, som snattrade, flaxade med vingarna och åt mat som ställdes framför dem. Maten kom sen ut i baken efter att ha passerat en konstgjord tarm.

Vaucanson mest kända skapelse var utan tvekan "The Duck". Varje vinge innehöll över fyra hundra rörliga delar och till och med i dag är det fortfarande något av ett mysterium.

Därav anledningen till namnet "Ankan" på Yakida


Modellförslag: Se här en excell modell Ankan >>>
Bilden nedan visar resultatet efter en analys av en kvinnlig bloggare. Resultatet är att man kan förvänta sig att bloggaren skall bedömas som farlig och sannolikt kommer använda våld.

Uppdaterad 2014-01-23


Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se